top of page

La febre de l'or digital: Joves i criptomonedes



Laia Juarros Menédez

Estudiant d’últim any d’International Business Economics, a la Universitat Pompeu Fabra

 

El mes de febrer del 2021, el bitcoin (BTC) va arribar a un màxim històric de 50.000$ i segons alguns analistes no té intenció d’aturar-se aquí. Què és el bitcoin i per què és "tan car"? Cada vegada hi ha més gent que vol pujar al carro de les criptomonedes, ara bé, què són exactament?


Les criptomonedes són una divisa digital que es posa en circulació fent servir la tecnologia ‘blockchain’ o cadena de blocs. Al món del paper-moneda (món ‘fiat’), els bancs centrals decideixen quants bitllets i monedes ha d’haver-hi en circulació; en canvi, les criptomonedes porten incorporat un codi programat que regula aquests aspectes. El bitcoin és la criptomoneda més famosa, va aparèixer per primera vegada amb un preu de 0.0008$. Al començament d’aquest article he dit que, en el moment d’escriure’l, un BTC val 50.000$; això vol dir que si t’haguessis gastat 1 dòlar en bitcoins el dia que van sortir a la venda n’hauries pogut comprar 1.250 i ara tindries uns 62 milions de dòlars (1.250*50.000$). El seu valor ha pujat bàsicament gràcies a l’especulació, no té un valor intrínsec que justifiqui el seu preu tan alt.


Aquesta alta rendibilitat ha atret l’interès de molta gent, sobretot joves, que volen invertir en aquest tipus d’actius. És important ser conscient dels riscos que pot comportar invertir en actius tan volàtils, especialment per a gent que simplement busca enriquir-se ràpidament. Sobretot, per a mi, hi ha tres regles d’or: no invertir en el que no es comprèn, no endeutar-se per invertir i no invertir diners que es puguin necessitar en un futur proper. A més, amb aquesta nova tecnologia han aparegut moltes plataformes que són susceptibles de ser una estafa; així que per a mi les red flag més evidents són "aquestes plataformes tenen una cara visible?", "En pots buscar els representants a les xarxes socials?" Si la resposta és que no, fuig. I encara que la resposta sigui que sí, pensa’t dues vegades què fas amb els teus diners.


Correcció: Alba Expósito

Entradas relacionadas

Ver todo

Comments


bottom of page