top of page

On posem el focus?



David Lloberas Lafuente

Geògraf. Fent política, estudiant el territori i, a les estones lliures, m’agrada fer fotos.

 

És temptador però erroni concebre com extraordinari cada fenomen que pren una forma noticiable diferent. Aquí hi ha la importància de diferenciar el pla empíric del conceptual en la nostra relació amb la realitat: no s’ha de confondre la forma amb l’essència. Que la forma canviï no vol dir que l’objecte amb el qual ens enfrontem hagi de ser necessàriament diferent. En aquest sentit, concebre allò que passa al nostre voltant només per les seves formes ens acaba encegant.


Aquest és el problema de romandre només en la descripció del fet, com a quelcom únic i aïllat, i no aprofundir en el seu context: es perd la capacitat d’anàlisi i, per tant, d’enteniment. Precisament és aquesta la base mitjançant la qual la postmodernitat dona explicació als fenòmens socials: l’excepcionalitat. És a dir, s’aborda allò que passa —com si d’un bolet es tractés— de manera desvinculada tant de les accions passades (context històric) com subjectes que els envolten (context geogràfic).


Així doncs, quan es diu “Per primera vegada en 40 anys l’ultradreta entra a no-sé-quina institució”, s’entén que no hi havia ultradreta parlamentària abans de Vox? Amb aquesta frase —possiblement de manera involuntària— s’estan negant les arrels tardofranquistes del PP o el fet que el mateix Vox en sigui una escissió. No cal retrocedir gaire temps en l’hemeroteca per veure exemples dels postulats reaccionaris del PP en contra de la llei del divorci (1981), de la primera despenalització l’avortament (1985), del matrimoni homosexual (2005), o en contra de l’ampliació dels supòsits en què poder avortar (2010-2015), entre d'altres. Tot això, per no mencionar el que pensen sobre les lleis de memòria democràtica o de despenalització de l’eutanàsia.


Un altre exemple: “Ara sí que s’ha ultrapassat una línia vermella, Putin està violant els drets humans, cal aplicar sancions”. Viola els drets humans, sí, i porta des que va arribar al poder fent-ho. Hi ha més estats capitalistes que, com Rússia, violen el dret internacional envaint altres països per ànsies imperialistes? Podríem dir que els Estats Units guanyen per golejada. Ara que Eurovisió i la FIFA s’han pres una bona dosi de Tolerance&Respect i hi han prohibit la presència russa, se’ls hauria d’acudir també vetar la participació israeliana al concurs o anul·lar el Mundial masculí de Futbol 2022 al Catar. Ah! O potser és més divertit mantenir la gent distreta mentre s’atempta contra la llibertat de premsa amb la censura dels canals RT i Sputnik a Europa...


Correcció: Alba Expósito

Comments


bottom of page