top of page

La segona bombolla immobiliària i la taca d'oli


Joan Castells Grau

Soc un protopolitòleg antifeixista i m’agrada escoltar podcasts d’humor mentre fumo i bec birra.




 

Des de fa temps, a les rodalies de Barcelona, s'estan començant a veure noves promocions d'habitatges que apareixen cada dia com si res. Això és per la segona bombolla immobiliària i l’efecte de la taca d'oli.


La taca d'oli és un terme que s´empra quan existeix una ciutat que influencia i afecta els municipis del seu voltant de manera progressiva, com ara passa amb Barcelona i l'àrea metropolitana. És a dir, si molta gent va a treballar a Barcelona, és probable que vagin a viure a municipis rodaliencs i, conseqüentment, els municipis patiran un augment de demanda d’habitatges, les immobiliàries començaran a crear oferta i la taca s'anirà expandint.


Si mirem cap aquí, podem comprovar que ja patim aquesta realitat perquè pel poble podem veure edificis acabats de fer com el de Carns J&J i l'Inveriba a la Plaça Catalunya o a Ca n’Iborra; blocs en construcció com el de Pi Maragall amb l'Avinguda de Barcelona o les tres promocions de Les Guardioles; edificis que enderrocaran per fer-ne de nous com l’Hort de Can Roca o l’Eskondite, o terrenys on s’hi edificarà com ara la promoció que es prepara a Les Terrasses de Can Coll o els terrenys on no s'hi ha edificat de Les Guardioles.


Una prova clara d'aquesta taca d'oli és que molts municipis a prop de Barcelona han esdevingut barris de facto d’aquesta mateixa ciutat i un d’ells és Sant Feliu. Fa 15 anys tenia bon comerç local i era bastant independent de Barcelona però l’arribada del Trambaix l’any 2007 va fer que s’iniciés una conversió al municipi, que encara dura, per tal que esdevingués un barri de facto de la capital catalana. Actualment, Sant Feliu és una ciutat dormitori el gran exemple del qual és el barri de Mas Lluí; val a dir que i tampoc ajuda que a Sant Just Desvern i Sant Joan Despí s'hi estiguin construint pisos a dojo. Doncs bé, ja estem veiem el que està passant a Sant Feliu, només vull recordar que el Trambaix arribarà a Molins cap a l'any 2028 i la taca d'oli continuarà expandint-se.


En resum, si recordem les causes de la bombolla immobiliària del 2008: l'augment de preus, de demanda i la massificació a tot arreu, i les conseqüències que encara n'arrosseguem: els desnonaments i les ocupacions a habitatges buits només ens cal sumar-hi la taca d'oli i la manca de polítiques d'habitatge. Si la cosa segueix així, tot indica que les conseqüències de la segona bombolla immobiliària seran devastadores.


Correcció: Alba Expósito.

Σχόλια


bottom of page